De Knerpers

prijs17,99
isbn9789030504306
auteurTom Fletcher
leeftijdscategorie8+
aantal pagina's368
nur-code282
oorspronkelijke titelThe Creakers
vertalingLidwien Biekmann
deel

Als de kinderen op een morgen wakker worden zijn alle volwassenen verdwenen uit Meurstad. In het begin vinden de meeste kinderen dit fantastisch en doen ze alles wat ze normaal van hun ouders niet mogen. Lucy vindt het niet fijn dat de ouders weg zijn en gaat op onderzoek uit.

Lucy komt erachter dat meerdere kinderen hebben gedroomd over ogen die ze onder hun bed zagen. Ze denkt dat het geen toeval kan zijn dat meerdere kinderen dit hebben gedroomd en denkt dat het echt waar moet zijn. Ze bedenkt een plan om die avond te ontdekken wat er onder haar bed zit. Dit is de eerste keer dat ze de Knerpers ziet en ze houdt zich zo stil mogelijk. Als de Knerpers haar slaapkamer verlaten durft ze in beweging te komen.

Lucy staat midden in de kamer als ze de Knerpers terug hoort komen. Ze verstopt zich zo snel mogelijk en ontdekt zo bij toeval de doorgang naar het Redno. Hier is alles anders dan in haar eigen wereld. Zouden de volwassenen ergens in deze wereld zijn? En zal het Lucy lukken om ze terug te halen naar hun eigen wereld?

Ideeën mini leeslessen De Knerpers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Knerpers zijn:

 • De kinderen die in de problemen zijn geraakt vragen steeds aan Lucy of zij wil helpen de problemen op te lossen. Lees bladzijde 60 'Ze wilde net…' t/m bladzijde 63 '…avond was geworden.' voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die anderen helpt?
 • Lucy is verstijfd van angst door de ogen die ze onder het bed heeft gezien. Ze is zo bang dat ze niet meer kan bewegen. Lees bladzijde 75 'Het was de…' t/m bladzijde 77 '…in haar borst.' voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die heel erg bang is?
 • Toevallig komt Lucy achter de geheime doorgang naar het Redno. Door deze gang komt ze terecht in deze wereld. Lees bladzijde 144 'Lucy zonk steeds…' t/m bladzijde 116 '…goed op voorbereid.' voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een geheime doorgang gebruikt?
 • Kees en Lucy bedenken een plan om Lucy in de val te lokken. Lees bladzijde 134 'Het was een…' t/m bladzijde 137 '…ze konden vinden.' voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een ander in de val lokt?
 • Doordat Kees en Lucy samen een geheim hebben, zijn ze de beste vrienden geworden. Lees bladzijde 139 'Als dat naar…' t/m bladzijde 141 '…de Knerperrs terugkwamen.' voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een geheim?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Knerpers.

gerelateerde items