De Eindeling - Opgejaagd

prijs19,99
isbn9789030504351
auteurKatherine Applegate
leeftijdscategorie11+
aantal pagina's400
nur-code283
oorspronkelijke titelThe Endling - The Last
vertalingHanneke van Soest
deel

In het koninkrijk Nedarra leven naast mensen en de ons bekende diersoorten allerlei andere wezens. Byx, de hoofpersonage van dit boek, is een Dariene. Darienen zijn een van de zes grote, leidende soorten van het koninkrijk. Ze lijken op lopende en pratende honden en hebben een extra zintuig waarmee ze kunnen voelen of iemand de waarheid spreekt. Mensen zien ze als onvoorspelbare roofdieren.

Byx is de jongste van een gezin met 7 broers en zussen en krijgt vaak te horen dat ze veel tekortkomingen heeft. Byx is nieuwsgierig, stelt (te)veel vragen en dwaalt vaak af van de roedel. Op een dag gaat ze weer op avontuur vanuit de miraberenkorf en ziet voor het eerst de zee. Daar ontdekt ze een boot met een Wobbyk in nood. Zou ze hem kunnen redden door haar zweefvliezen te gebruiken?

Byx is zo gefocusd op de Wobbyk dat ze de stropers niet aan hoort komen. De pijlen vliegen om haar oren. Ze besluit een poging te doen om in een zweefvlucht de Wobbyk te redden en tegelijk de pijlen te ontwijken. Byx en de Wobbyk verstoppen zich voor de stropers en merken dat de gids van de stropers hen ziet. Waarom verraad de gids hen niet? Als de stropers verdwenen zijn, wil Byx terug naar de miraberenkorf.

De soldaten van tiran Murdano, de vorst van koninkrijk Nedarra hebben Byx roedel gevonden. De korf staat in brand en overal ligt wit parelachtig bloed van de Darienen. Byx wordt woedend en wil de soldaten aangevallen, maar wordt getroffen door een driepuntige pijl met gif. Waarom willen de mensen de Darienen doden? Zullen de Darienen uitsterven, wordt Byx De Eindeling het laatst levende exemplaar van een soort, of leven ergens in het koninkrijk nog meer Darienen?

Benieuwd naar De Eindeling – Opgejaagd? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Eindeling – Opgejaagd

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Eindeling – Opgejaagd zijn:

 • Byx is de jongste van het gezin. Lees bladzijde 17 'Lang voordat ik…' t/m bladzijde 19 '…de eindeling zijn.' voor.
 • Leesvraag: Welke plaats in het gezin heeft het hoofdpersonage van jouw boek? Welke voor- en nadelen horen hierbij?
 • Darienen liegen niet. Lees bladzijde 25 'Maia?'vroeg ik.' t/m bladzijde 26 '…voor de boeg.' voor.
  Leesvraag: Spreken de personages in jouw boek altijd de waarheid? Hoe weet je dat?
 • De laatste zin van dit hoofdstuk is een echte cliffhanger. Je wilt daardoor graag doorlezen. Lees bladzijde 27 'Ik nam nooit…' t/m bladzijde 28 '…me hebben ' voor.
  Leesvraag: Zit er in jouw boek ook een moment waarop je echt niet wil stoppen?
 • Jax is de oudere broer van Byx. Ze beloven dat ze elkaar zullen beschermen wat er ook gebeurd. Lees bladzijde 75 'Slapen jullie?' t/m '…steeds stevig vast.' voor.
  Leesvraag: Wie wordt er in jouw boek beschermd door een ander?
 • De schrijver omschrijft de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt zo, dat het net is of je erbij bent. Lees bladzijde 78 'Toen het in…' t/m '…kleine rondtrekkende zonsondergangen.' voor.
  Leesvraag: In welke omgeving speelt jouw boek zich af?
 • Byx is bang en trilt van angst. Lees bladzijde 91 'De slangen vallen…' t/m bladzijde 93 '…kon, was' voor.
  Leesvraag: Welke emoties laat de hoofdpersonage van jouw boek in de laatste bladzijden die jij hebt gelezen zien?
 • Om geen gevaar te lopen doet Byx alsof hij een hond is. Lees bladzijde 134 'Het was best…' t/m bladzijde 135 '…maar ook vernederen.' voor.
  Leesvraag: In welk personage van jouw boek zou jij het liefst veranderen?
 • Luca, Gokker, Tobbel, Khara en Byx gaan op reis. Laat de kaart aan de binnenzijde van de kaft zien aan de klas en lees bladzijde 234 'Het is een…' t/m bladzijde 235 '…naar hetnoorden.' voor.
  Leesvraag: Waar reizen de personages in jouw boek naar toe?
gerelateerde items